ייבוש בתנור

× עץ ירוק הוא כבד, גמיש וחלש. מתאים רק לגילוף.

עץ יבש הינו קל, חזק, יציב ומוכן לעיבוד.

עץ יבש או רטוב? למה זה טוב? עכשיו נרחיב על נושא הלחות בעץ, נסביר כמה זה חשוב, איך שולטים בזה ולמה.

אחד ההיבטים החשובים ביותר בעיבוד עץ הוא מידת הלחות הפנימית. עקב המבנה הספוגי שלו, עץ הוא חומר היגרוסקופי, כלומר פולט וסופח מים מהאוויר בהתאם לתנאי הסביבה. זו עובדה חשובה, אבל תופעת הלוואי שלה היא קריטית – כיווץ והתנפחות. לתופעה זו מתייחסים הנגרים כשהם אומרים שהעץ "עובד". כשלים רבים במוצר המוגמר נובעים מכך. 

עץ ירוק מכיל הרבה מים. אלו נחלקים למים קשורים (נמצאים בתוך התאים) ומים חופשיים (נמצאים בחללים וצינורות הולכה). מיד לאחר הכריתה העץ מתחיל לפלוט את המים החופשיים לסביבה. בשלב זה מימדי העץ אינם משתנים כלל. לאחר פינוי כל המים החופשיים העץ מגיע לנקודת רוויה.

הנוסחה לחישוב יובש העץ הינה משקל המים/משקל העץ היבש*100%. מידה זו נקראת לחות יחסית (%MC) והיא עשויה להגיע בעץ ירוק מעל 200% (!) במינים מסוימים. נקודת הרוויה לרוב המינים נמצאת בין 28-33%.

 

רוב הספקים בארץ מייבשים את העץ באוויר הפתוח או תחת סככה. בתנאים אלו משך הייבוש נע בין שנה לשנתיים ואינו מבוקר כלל. זה אומר ייבוש מהיר מדי בקיץ ואיטי מדי בחורף. אנחנו מייבשים את העץ בתנור ממוחשב עד שתכולת הלחות שלו יורדת לאיזור 8-12%. 

התהליך בלתי הפיך, כלומר עץ יבש לא יחזור להיות ירוק. אבל – הוא ממשיך לנשום, סופח ופולט לחות כתלות בלחות וטמפרטורה סביבתית/ מיקום גיאוגרפי ועונות השנה.

כפי שראינו, חשוב לזכור שעץ יבש אינו באמת יבש, ואינו מכיל כמות מים קבועה.